27.3.13

Daring Bakers Bean Tartlets

Ruth from Makey-Cakey was our March 2013 Daring Bakers’ challenge host. She encouraged us all to get experimental in the kitchen and sneak some hidden veggies into our baking, with surprising and delicious results!

All the suggestions from Ruth were very appealing and I was very enthusiastic with it. So, I decided to try a recipe long postponed that was ideal for the challenge, Bean Tartlets.

It is a traditional Portuguese sweet and I highly recommend it. Thanks Ruth for giving me the enthusiasm to try it!



Bean Tartlets - makes 10 to 12 tartlets
Recipe Source: http://www.gastronomias.com/portugal/estremadura015.html (adapted)

Crust
125g flour
750dl water
1 tbsp butter or margarine (if salted do not put salt)
pinch of salt

Combine the flour, melted butter, salt and water, until it forms a ball (you may use less or more water and flour, add small portions at a time).

Cover with a dry cloth and the a wet cloth. Let it rest.

Filling
250g sugar
100g boiled white beans, in mash
25g grated almonds
3 eggs
3 yolks
flour
icing sugar

Combine the beans, the almonds, the eggs and yolks.
Prepare a syrup with the sugar, adding a bit of water in a pan and heat until 115ºC (use a thermometer). Add it to the bean mixture and combine well. Wait until it gets colder.

Pre-heat the oven to 225ºC

Meanwhile, use the crust dough to make the tartlet shells in small individual tins, use your hands to make then thin. Spoon the filling and sieve some flour and icing sugar on top.

Bake for about 25 minutes.

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Pasteis de Feijão

Ingredientes:

Para 20-25 pastéis

Massa:

250 g de farinha ;
2 colheres de sopa de manteiga ou de margarina ;
1,5 dl de água ;
sal


Recheio:
500 g de açúcar ;
200 g de feijão branco cozido ;
50g de amêndoas ;
6 ovos ;
6 gemas ;
farinha ;
açúcar em pó

 

Confecção:
Deita-se a farinha numa tigela e junta-se-lhe a manteiga derretida, uma pitada de sal e a água. Trabalha-se muito bem até formar uma bola. Tapa-se a massa com um pano seco e sobre este coloca-se um outro molhado, mas bem espremido, e deixa-se a massa descansar um pouco.
Entretanto, pelam-se as amêndoas e ralam-se. Passa-se o feijão pelo passador. Juntam-se as amêndoas ao puré de feijão e adicionam-se os ovos inteiros e as gemas passados por um passador de rede.
Leva-se o açúcar ao lume com um pouco de água e deixa-se ferver até atingir ponto assoprado (39º Baumé ou 115º C). Adiciona-se o xarope ao preparado de feijão, amêndoas e ovos. Mistura-se muito bem.
Enquanto o recheio arrefece formam-se forminhas de queques com a massa preparada e estendida fina. Enchem-se com o recheio, polvilham-se com um pouco de farinha e depois com açúcar em pó.
Levam-se a cozer em forno quente (225º C) durante cerca de 25 minutos.

Fonte: http://www.gastronomias.com/portugal/estremadura015.html

2 comentários:

Renata disse...

que diferente sua tartelete. Jamais poderia imaginar em usar feijão branco para fazer esta delícia. Muito criativo!!
Parabéns pela bela e original participação!

Ruth Ellis disse...

These look really cute - I'd never have thought of using the beans in the filling (although I might have tried to sneak them into the pastry!) great idea :-) Thanks so much for joining in this month
Rx